5 Mayıs 2015 Salı

2014 YILI TRAFİK OLAYLARI

     2014 YILI TRAFİK OLAYLARI
                                                                                         İsmail KARA
      Her yıl olduğu gibi 2014 yılı trafik olayları bilançosu da oldukça ağır.       Yapılan resmî açıklamaya göre bir yıl içinde trafiğe intikal eden olay sayısı 376.041 ve bu olaylarda (olay anında) ölen sayısı 3.494 dür.
Yaralanıp da sonradan ölenlerin sayısı ise daha önce uzmanlarca olay anında ölenlerin yarısı kadar olduğu ifade edilmiştir ki aynı yıl ölenlerin sayısı (3494+%50 1787=) 5.281 kişi olarak hesaplanmalıdır.
      Açıklamada ayrıca olayların önde gelen sebepleri olarak; sürücülerin araç hızını yol, hava ve trafiğin gerektirdiği şartlara uydurmaması, kavşak ve geçiş önceliğine uyulmaması, alkollü araç kullanımı ve aşırı hız yapılması gösterilmiştir. Hatalı sollama, trafik işaret ve levhalarına dikkat etmeme, uykulu araç kullanma da bizce en önemli nedenler arasındadır.
      Trafik kurallarına uymamakla olaya sebep olanlar ; kendi canları ve malları dışında başka masum insanların canlarına ve mallarına da zarar vermektedirler.
      Bu yüzden ölümleri bir yana bırakın, birçok insan özürlü bir şekilde yaşamaya mecbur kalmakta, birçok anne ve baba evladını yok yere kaybetmekte, birçok çocuk annesiz ve babasız kalmaktadır.
      Ülkemizde, nerede ise halkın % 10’una yakın insan engellidir. Bu engelli insanların önemli ölçüdeki sayısını, trafik olayları ve iş kazalarının oluşturduğunu söyleyebiliriz.
      Burada başka bir konuya dikkatinizi çekmek istiyorum. Trafik olayı diyorum, kaza demiyorum.
      Kaza, kimsenin el ayak ve iradesi olmaksızın yaşanır. Oysa trafikte durum farklıdır. Uzmanlar ancak, olayların % 5’nin bu tanıma girdiğini ifade ediyorlar. % 95’lik kısım ise kişilerin el, ayak ve iradelerine dayanır.
Bu durumda olayda ölüm varsa neden olan suçlu, cinayetle yargılanmalı, yoksa mala ve cana kasıtla yargılanmalı, başkasına verilen zarar da tazmin ettirilmelidir. Hatta sadece kendi taşıtına zarar verenlere de, zarar ödettirilmelidir. Çünkü, verilen zarar; aynı zamanda millî bir zarardır.
      Bazı sürücüler araç kullanmaya başladıkları anda, kullandıkları şeyin bir makine olduğunu, bazı komutlara uymayabileceğini, aniden bir arıza olabileceğini dahi unutuyorlar.
      Tüm sürücülerin trafik kurallarına mutlaka uymaları, en başta alkollü ve uykulu araç kullanmamaları, hatalı sollamalardan kaçınmaları gerekir.
      Aksi takdirde trafik nice masum canları alan bir Azrail, evleri özürlü, öksüz ve yetim, eşleri dul bırakan bir zorba olmaya devam edecektir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder