4 Nisan 2015 Cumartesi

KADINLAR ADINA - İsmail KARA

    KADINLAR ADINA
                                                                    İsmail KARA
     Bir büyük parti, bilindiği gibi Haziran ayındaki milletvekili seçimi için 45 ilde ön seçim yaparak adaylarını belirledi.
     Uzun yıllar yapılmayan ön seçimin yeniden gündeme getirilmesi ve de yapılması, fevkalade bir şeydi. Bu bakımdan CHP yönetimine sanırım teşekkür borçluyuz.
     Ben de aynı dernekte yönetimde bulunduğumuz aday adayı bayan bir arkadaşıma yardımcı oldum. Parti üyelerinin bir çoğu ile yüz yüze ve telefonla görüştüm. Görüşmelerimizde üyeler genellikle bayanlar ile genç erkek adayları destekleyeceklerini söylediler.
     Fakat, 29 Mart’ta yapılan seçimler bunu doğrulamadı.
     Ankara 2.Bölgede şu an dört CHP milletvekili var. Haydi bu kez 5-6 olsun diyelim. Sadece 5.sırada bir bayanın adaylığı gerçekleşti.
     2014 Yılı sonunda nüfusumuz; 77.695.904
     -Erkek nüfusu; 38.984.302,
     -Kadın nüfusu; 38.711.602.
     Erkek ve kadın nüfusu eşit sayılır.
     TBMM’nde 550 milletvekili var. Bu durumda 275’inin erkek, 275’inin kadın olması gerekmez mi? Oysa, kadın milletvekili sayısı sadece 78…
     Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesini takiben 1935 de yapılan ilk seçimde 18 hanım milletvekili meclise giriyor. Daha sonra bu sayının artacağı yerde dörte, üçe bile düştüğü görülüyor.
     Aradan geçen 80 yıllık zamandan sonra aydın kadınlarımızın sayısal yönden çok fazla artması ve demokratik haklarına daha çok sahip çıkmaları işin doğru tarafıydı. İnsanların ve insan haklarının kullanımında eşitlik olması gerektiğine inanan bir insanım.
     Bu bakımdan;
     Demokrasi adına üzülüyorum.
     Kadınlarımız adına üzülüyorum.
     Kadınlarımızın haklarına sahip çıkmadıklarına veya çıkamadıklarına üzülüyorum.
     Atatürk bir sözünde diyor ki; “Toplumdaki başarısızlığın nedeni, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ihmal ve kusurdan doğmaktadır”.
     Kadınlarımızın ilerleme yollarını ve eşitlik konusundaki haklarını sanırım biraz da erkekler engelliyor. Çünkü, şu gelişmiş (!) çağda halen kadınları hakir gören, adeta köle yerine koyan, kadın erkek eşitliğine inanmayan, ya da bu eşitliği hazmedemeyen erkeklerin sayısı oldukça fazla…
     Netice itibariyle diğer sorunlar gibi bu sorunlar da eğitime dayanıyor. Ama her tür ayrımcılıktan uzak, gerçek bir eğitime.   
    

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder