10 Kasım 2013 Pazar

ATATÜRK İÇİN DEDİLER Kİ (2)

  ATATÜRK İÇİN DEDİLER Kİ (2)

    Atatürk, özgürlük duygusu taşıyan bütün uluslar için bir semboldür.
     Türkiye’nin kendisine hudutsuz bir minnet taşıdığı büyük kurtarıcı Atatürk’ün hayatı, Almanya’da olduğu kadar hiçbir yerde ne anlaşılacak, ne de takdir edilecektir. Çünkü Almanya da aynı yoldan geçmiştir.(Germania Gazetesi- Cumhuriyet 15.11.1938)
     *
     Boğaziçi kıyılarında bir saray odasında gözlerini hayata kapayan bu öncü, tarihin her devresi içininsanlığın mucizesidir. (Suriye, Loryan Gazetesi, Ulus G. 18.11.1938)
     *
     Ben Ankara’da oturduğum zaman daima güneşe bakardım. Fakat ben güneşi ufukta değil Çankaya’da görürdüm; gerçek güneş, Çankaya’daki Atatürk denilen güneşti. (Eski Belçika elçisi De Raymond, Cumhuriyet, 20.11.1938)
     *
     Atatürk, yalnız kahraman ulusunun büyük bir şefi olmakla kalmamıştır. O, aynı zamandainsanlığın da en büyük evlâdı olmuştur. (İran Gazetesi, Ulus, 23.11.1938)
     *
     O, tanıdığım diğer insanlar gibi, hür insanlığın köleliğe karşı durması konusunun uluslar arası önem ve değerini kavrıyordu. (General Mac Arthur, Vatan, 10.11.1953)
     *
      İngiliz ulusu, Atatürk’ün devlet adamı niteliklerini ve ortaklaşa bağlı bulunduğumuz Batı idealleriyle iki ülke arasındaki dostluğun kuvvetlenmesi yönünde yaptıklarını hayranlık ve minnettarlıkla daima anacaktır. (Kraliçe II.Elizabeth, Hürriyete Doğru 1955)
     *
      Atatürk’ün eseri, büyük ve canlı bir anıt olarak yaşıyor. Gayet doğru ve samimiyetle belirteyim ki, hiçbir insan Atatürk kadar kendi ulusuna ve insanlığa faydalı olmamıştır.
(Eski İng.Büyükelçisi Sir Percy Lorrain, Ayın Tarihi 1948)
     *
      Atatürk asla ölmeyecektir. Yalnız Türk kadınlarının değil, özgürlük ve gelişme âşığı bütün kadınların gönlünde hâtırası ebediyen yaşayacaktır. (28.08.19860 Anıt-Kabir Defteri I, Tunus Milletvekili ve Kadınlar Birliği Başkanı Radhia Haddad)
       

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder