19 Şubat 2013 Salı

İSLAM BEYTULLAH ERDİ-Hayatı Sanatı Eserleri


"İSLAM BEYTULLAH ERDİ- Hayatı Sanatı Eserleri" KİTABI ÜZERİNE

Geçen yılın sonlarında “ İslam Beytullah Erdi Hayatı-SANATI-Eserleri” adlı bir kitabın kapağını gördüm internette… Çok sevindim. Nasıl sevinmem ki? Kendisini Türkiye'ye yerleştiği yıllardan (1989) beri tanıdığımı söylesem yeridir. Defalarca bir araya gelerek sanat konularında sohbetler ettik, birlikte kültürel etkinliklere katıldık. Bir gazeteci yazar olarak çok yönlü çalışmaları hep dikkatimi çekti. Öykü, deneme, eleştiri, roman, monografi, gezi yazıları, ve çeviri gibi yirmiden fazla eseri olan yazar beğeniyle takip ediliyor. Eserleri hakkında şimdiye dek Prof.Dr.Umay Türkeş Günay, Akademisyen İsa Habibbeyli, Dr.H.Avni Yüksel, Yahya Akengin, Ahmet Özdemir, Sabri Tata, Niyazi Hüseyin Bahtiyar, Vaqıf Memhmedov, Denyu Deney gibi birçok yerli ve yabancı bilim adamı ve yazar değerlendirmede bulunarak yazılar yayınlamışlar; Erdi'nin sanatsal kişiliğinden, yazarlığından, dünya görüşünden, insanî sorunlara bakış açısından övgüyle söz etmişlerdir. Özetle, yazar İslam Beytullah Erdi; hakkında böyle biyografik bir eserin hazırlanıp yayınlanmasını çoktan hak etmiş bir yazar ve kültür adamıdır.
Kitabın yazarları Yrd.Doç.Dr.Zeki Gürel ve eşi Yrd.Doç.Dr.Nazlı Rânâ Gürel'i tanıyorum.  İkisi de kalem ehli, araştırmacı yazar. Üstelik Nazlı Rânâ hocanın ilgiyle okunan şiirleri de basında yer alıyor. Daha önce çoğumuzun bildiği Ahmet Kabaklı, Halide Nusret Zorlutuna, Göktürk Mehmet Uytun ile Makedonyalı Fahri Kaya için de geniş ve derin araştırmalarının sonucu biyografik eserlere imza attıklarını biliyoruz. 
Ben İslam Hoca’yı hakkında, henüz sağken böyle biyografik bir eser hazırlanması nedeniyle kutlarken, örnek çalışmalarından dolayı Gürel hocaları da gerçek anlamda takdir ettiğimi ve biraz da kıskandığımı  söylemek istiyorum.
Kaliteli bir baskı ile Bengü Yayınları tarafından yayınlanan 332 sayfalık kitabın “içindekiler” bölümüne bakarken eser sahiplerinin ne kadar titiz, düzenli, kapsamlı araştırma ve çalışma yaptıkları hemen göze batıyor.
Eserin giriş bölümünde önce “Bulgaristan’da Türk Varlığı, "Bulgaristan’da Türk Edebiyatı”  konularının ele alındığı, 1.Bölümde ise “İslam Beytullah Erdi’nin Hayatı Sanatı Eserleri” nin şu başlıklarla işlendiği görülüyor ;
Aile çevresi,
Resmi ve Hususi Hayatı,
Sanat Dünyasına Girerken,
Kültür Çevresi ve Beslendiği Kaynaklar,
Özveriyle Devam Eden Yolculuk,
Eserlerinde İşlediği Konular; Tiplemeler, Betimlemeler…
II.Bölümde “Eserlerinden Seçmeler” (gazete yazılarından, romanlarından, anı-inceleme ve belgesellerinden, gezi yazılarından çevirilerinden, sempozyumlarda sunduğu bildirilerden seçmeler) yer almaktadır.
III.Bölümde “İslam Beytullah Erdi’nin Eserleri Üzerine” yukarıda adlarını verdiğimiz bilim adamı ve yazarların; yazarımızla ilgili yazıp yayınladıkları bazı yazıları sunulmuş.
IV.Bölümde Nazlı Rana ve Zeki Gürel'in yazar Erdi'yle yaptıkları söyleşi; "Yazar Dünyada Olup Bitenlerden Sorumludur" başlığı altında kitaba alınmış. Yazarla yapılan diğer söyleşiler ve sanat sohbetleri, gazete ve dergilerde, yabancı basında yayınlanmış edebî yazıları, kitap halinde basılmış eserleri, fotoğraflarla geçmişi ve bugünü anlatılmaktadır.
Kitabın son sayfalarında geniş bir bibliyografya var. Öyle ki, kitap tam manasıyla akademik bir çalışmanın ürünü olup İslam Beytullah Erdi'nin; gerek Bulgaristan Türk Edebiyatı ve gerekse ülkemiz edebiyatındaki yerini sorgulama ve araştırma açısından da kaynak bir eser olmuş.
Ben yazar İslam Beytullah Erdi'yi, hem de değerli çalışmalarıyla böyle bir eseri oluşturan  yazarlarımız Yrd.Doç.Dr.Nazlı Rânâ Gürel ve Yrd.Doç.Dr.Zeki Gürel hocaları içtenlikle kutluyorum.
Bu yazıyı 2.kez yayınlıyorum. Üzgünüm. İslam hoca, kötü bir hastalığın pençesinde ve bir hastanede yoğun bakım altında yaşam savaşı veriyor. O'na şifalar diliyor ve dualarımızı gönderiyoruz.

İsmail KARA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder