20 Ağustos 2012 Pazartesi

Yavaş yavaş intihar (2)

YAVAŞ YAVAŞ İNTİHAR (2)

SİGARA İLE İNTİHAR (Ya da tersine öğütler)

Evin hanımı balkondaki eşine seslendi; “Osman yine mi sigara içiyorsun orada?” Osman; “Evet, hanım”. Hanım; “Bilmiyor musun, sigara insanı yavaş öldürür”. Osman; “İyi ya hanım, benim de acelem yok zaten”.
Bu fıkrada olduğu gibi sigara da gerçekten insanın sağlığını mahveder. Yani yavaş yavaş öldürür. Günden güne sigara içenlerin sayısında gözle görülür bir artış var. Eskiden hanımlar, hanımefendiler sokaklarda sigara içmezlerdi. Belki de utanırlardı. Şimdi tam tersine… Nerdeyse erkekleri de sollayacaklar. Hatta bazen hamile hanımları ve kucağında çocuğu olanları bile sigara içerken görmekteyiz.
Annem astım hastası… Sık sık Sanatoryum Hastanesine gidiyorum. Oldukça çok hasta görüyorum. Çoğunluğu, sigara yüzünden oradalar. Giderseniz siz de göreceksiniz. Dilerseniz hastalanınca gidersiniz.
Ben şimdi tersine öğütlerde şunları söyleyeceğim;
-İnsan vücudunda en az 25 çeşit rahatsızlığa, hasara sebep olmayan sigaranın dumanında uzmanlarca 4 bin çeşit zararlı maddenin bulunduğu söylenmiyor.
-Sigara kanı pıhtılaştırmaz, normal akışkanlığını kaybettirmez. Tansiyonun yükselmesine, organlarda yıpranmasına ve yorulmasına neden olmaz.
-Kalbin yükü de ağırlaşsa da, zamanından önce yorgun düşmez. Arızalar olmaz.
-Pıhtılaşan kanın damarlarda bıraktığı tortu artmaz. Damarlar sertleşmez, tıkanma olmaz. Özellikle kalbe daha uzak olan ayak parmakları, bacaklar, eller ve kollardaki damarlar öncelikle tıkanmaz; söz konusu organların kesilmesine kadar giden acı sonuçlar yaşanmaz.
 -Böbreklerin çalışması eski hızını kaybetmez. Kanda bulunan üre, ürik-asit ve diğer zararlı maddeler vaktinde atılamadığı için organizmalarda rahatsızlık  ve tahribat olmaz.
-Çok ince damarlarla donatılmış insan beyninin çalışması zorlaşmaz, beyinde de hasarlar, tıkanma ve tümörler oluşmaz.
-Gözler iyi görme özelliğini yitirmez. Göz tümörleri, katarakt gibi rahatsızlıklar meydana gelmez. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre sigara içenlerde renk körlüğünün içmeyenlere göre ileri boyutlarda olduğu tespiti yanlıştır.
-Sigara tiryakilerinin yarısı kanserden, dörtte biri kalp ile solunum yetmezliğinden ve enfarktüsten öldüğü doğru olamaz.
     * Beyin tümörlerinin % 99'u,
     * Beyin kanamalarının % 85'i,
     * Akciğer kanserlerinin % 90'ı,
     * Gırtlak kanserlerinin % 99'u,
     * Genç ve orta yaşlarda kalp rahatsızlığına dayalı ölümlerin % 80'i,
     * Kol ve bacak kesilmelerinin % 90'ı sigara kaynaklı değildir.
      "İnsan sağlığını tehdit eden sigaradan, eli silâhlı düşmandan kaçıyormuşçasına uzak kalalım" demiş bir uzman, haltetmiş.
İsmail KARA
Not: İnsanlar, öğütlerin tersini yapıyormuş genelde… Bu yazıyı ona göre hazırladım. Umarım yararlı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder